Son zamanlarsağlamlığımız üçünvacib olanmeyvə-tərəvəzlərdə hormonlardan istifadəbir xeyli artmışdır.İnsan sağlamlığınamənfitəsir edən hormondanilk dəfə 1960-cı ildəistifadə edilmişdir.İlk dəfəüzümdə istifadə edilən hormondan sonradan bütün meyvə-tərəvəzlərdə istifadə olmuşdur.
Meyvə-tərəvəzlərdə hormondan istifadə edilməsinin səbəbləri isə budur ki,hormonmeyvə-tərəvəzlərindaha sürətləböyüyüb yetişməsini təmin edir,onlardaha canlı və parlaq bir görünüş alırlar. Lakin meyvə-tərəvəzlərdə istifadə edilən hormonlarıninsan sağlamlığına çox ciddi təsirləri var. Belə ki, bu təsirlərin sonu ölümcül xəstəlik olan xərçəngə qədər gedib çıxa bilər.
Meyvələrin içərisində olan təbii hormonlarsintetik hormonlar sayəsində aktiv hala gətirilir. Verilən dozanın uyğun səviyyədənçox verilməsisağlamlığa zərər vura bilər.
Hormonlardan həddindən artıqistifadə edildiyi zaman onlarbədəndə olan hüceyrələrdə parçalanmır. Beləcə,bir çox xəstəliklərin yaranmasına səbəb olur.
Hormonun ən çox istifadə edildiyi məhsullar pomidor, badımcan, nüvəsiz üzüm, alma və balqabaq kimi tərəvəz və meyvələrdir.Sağlamlıq baxımından olduqca əhəmiyyətli olan bu məhsullarhormonlara görə zərərli hala gəlir.
Meyvə-tərəvəzləringörünüşlərinə baxmaqla onlarda hormondan istifadə edildiyini görmək olar. Məsələn, çiyələklərhəddindən artıq böyükvəyabitişik haldakı iki çiyələk olduqda onlarda hormon olduğunu bilmək olar. Qarpızınnüvə qismindəki boşluqlar, nişasta qoxusu və xarlanmaonda hormon olduğunu aşkar edir.Meyvənin hormonluolduğuöncəşəklindən, daha sonra isə dadından aydın olur. Xarici səthində qabarcıqlar,nahamarşəkillər olan meyvələrsağlamlıq baxımından olduqca böyük riskdaşıyır.Sağlamhəyat üçünhormonlu məhsullardan mümkün qədər uzaq durun.
Eyni zamandaölçüsüböyük olan hər meyvə də hormonlu deyil.Hormonlu məhsullarçox böyük ola bilər, amma bu məhsulların formasında problemlər olur.Aradakı fərqin yaxşı başa düşülməsi vacibdir.Hormonlu qida həm də piylənməyə səbəb olur.Xüsusilə inkişaf çağındakı uşaqlar üçün hormonlu qidalar çox təhlükəlidir.Yuxusuzluq, yorğunluq, baş ağrısı, eqzema, yaddaşın itməsivə diqqət əskikliyi, depressiya, immunitet sistemində zəiflik, otoimmun xəstəliklər, yüksək təzyiq, ürək-damar xəstəlikləri, öd daşları və xərçəng xəstəliklərinə səbəb ola bilər.
Müasir dövrdəinsanlar təbii qidaların dadını və qoxusunuunudub desək, yanılmarıq.Artıq çoxumuz hansı meyvə-tərəvəzinhansı mövsümdə yetişdiyinibeləbilmirik. Çünki marketlərin rəflərində artıq hər mövsümdə hər cür qidanı tapmaq mümkündür. Ancaq bir çoxu hormonlu olan bu qidalar əslində sağlamlığıciddişəkildə təhdid edir.
Sağlamlığınızın qeydinə qalın.